Kazdağları otelleri için önemli bir kaynak olan bu akademik makale Dr.Öğretim Üyesi Gül YILMAZ (İstanbul Arel Üniversitesi) tarafından kaleme alınmıştır. Kazdağları bölgesi hakkında yazılmış olan bu makale için kendisine teşekkürü bir borç biliriz.
Kazdağları`nda kamp yaparak doğayla baş başa kalmak sizi birçok dertten ve tasadan soyutlayacaktır. Şehir hayatı, trafik, sahte insanlar, aile sorunları, problemli ilişkiler, iş dünyasının sıkıcı halleri vb. sorunları her gün yaşıyorsunuz, değil mi? Kısa bir süre de olsa bu ortamlardan ve sizi rahatsız eden her şeyden beyninizi de boşaltarak birkaç gün kaçmaya ne dersiniz? Güneşin doğuşuyla kaybolan yıldızlar, günün ilk saatlerinde ayazı hissetmek, ateş üzerinde demleyeceğiniz hisli bir çaydanlıkta çay, mis gibi bitki ve yeşillik kokusu, kuş cıvıltıları, sonrasındaysa en önemli kısım geliyor: Kazdağları`nın ve doğanın keşfi!
Kazdağlarına misafirler neden gelir, nasıl gezilir ve nerede konaklanır nasıl tatil yapılır? Öncelikle Kazdağları`nda otel aranırken özellikle otelin konumunu seçmeniz gerekir. Edremit bölgesinde otellere baktığımızda İda Natura Life Style Kızılkeçili Köyü`nde yani Kaz Dağı Milli Parkı sınırında bir otel olduğunu haritadan görebilirsiniz.
11 Kasım günü otele giriş sonrası yönümüzü Kaz dağları’na çevirerek; Kızılkeçili Köyün’den başlayan; Sütüven Şelalesi, Hasanboğuldu, Beyoba Köyü, Zeytinli ve tekrar Kızılkeçili’ye ulaştığımız bir rota da yürüyüş yaptık.
Eşsiz doğa manzarası ile yol boyu zeytin hasadı yapan teyzeleri selamladığımız, temiz hava, ve bol oksijen eşliğinde geçen güzel bir yürüyüştü. Bu yürüyüş sırasında; efsanelere ev sahipliği yapmış olan İda Dağı’nın hikayesini, Hera, Afrodit ve Athena’nın aralarında yapılan tarihin ilk güzellik yarışmasını, Kral Pramidos’un oğlu Paris’i Kaz Dağlar’ında ölüme terk ettiğini, Paris’in burada yarı insan yarı Tanrı olarak büyüdüğünü, Zeus’un bu dağda doğduğunu ve ünlü Truva Savaş’ını buradan izlediğini ve Hasanboğuldu’ya geldiğimizde; ova köylerinden Hasan ile dağ köylerinden Emine arasında geçen hüzünlü aşk hikayesini bizlere yaklaşık 18 km’lik rotamız boyunca eşlik eden, aynı zamanda konaklama yaptığımız İda Natura Life Style Butik Otel’in sahibi Ali Canlı’dan dinledik.
Kaliteli bir yaşam şekli oluşturmak, daha sağlıklı bir hayat yaşamak için bir takım konular zaman zaman gündeme gelir. Spor dolu bir hayat tarzı, meditasyon tekniklerinin uygulandığı bir yaşam anlayışı kişilere mutluluk getirebilir. Bu noktada da nefes terapisi yoga fazlası ile dikkat çeker. Nefes alıp verme sırasında doğru hamleler yapmak, kalp atışlarını ritmik ve olması gereken bir hale sokmak gibi çok ciddi olumlu etkiler sağlayan bu meditasyon şeklini daha yakından incelediğimizde, karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır;
Tatil denince aklımıza: deniz, kum, güneş eşliğinde, beş yıldızlı bir otelde bilekliğimizi takıp resepsiyon görevlisinin “iyi tatiller” startı verdikten sonra havuza girmek, denizde güneşlenmek geliyordur. Yiyecek bölümlerinde tabaklarımızı doldurmak daha sonra sadece tabağın dörtte birini yedikten sonra kalanı çöpe atarak devam eden diğer günlerin tekrarlandığı bir tatil yapmak da akla gelir. Ama bu yazımızda doğayla baş başa, alternatif bir tatil nasıl olur konusunu işleyeceğiz. Alternatif tatil ise, Kazdağları otelleri arasında farklı bir yere sahip olan ida Natura Otel ile bir farklıdır. Bunu size aktarmaya çalışacağız.
Kaz Dağları (İda), Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsettiği gibi “Bin Pınarlı İda” Dağı’nda doğa yürüyüşleri benzersizdir. Kaz Dağları’nda doğa ve sağlık oteli olarak hizmet veren İda Natura Otel, Kaz Dağı eteklerinde Milli Park’ın sınırında olan Kızılkeçili Köyü’nde bulunmaktadır. Kızılkeçili Köyü Akçay’a 3 km. havaalanına 13 km. Adatepe’ye 24 km. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi’ne ve Tuncel Kurtiz’in mezarına 12 km. Antandros (Altınoluk) kazı alanına 18 km. mesafede bulunmaktadır.
Turizm sektörünün en büyük kuruluşlarından olan TUROB – Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği‘ne ait Turob Dergisi geçtiğimiz sayılarında özel olarak İda Natura Life Style Kazdağları Butik Otel hakkında bir yayın paylaştı. Bu paylaşımdan dolayı bir hayli gurur duyduk ve butik otel konseptimizin kalitesini böylesine güçlü bir derginin detaylandırması da bizleri gerçek manada onure etti. Turob Dergisi’nin paylaştığı bu yazıyı siz değerli misafirlerimize de aktarmak isteriz.
Kaz Dağı (Kazdağları, Kaz Dağları ya da İda Dağı) Türkiye’nin en önemli oksijen kaynağı. Öyle ki, çevreci kişilerin ve kuruluşların eylemleriyle sık sık medyada kendisine yer buluyor. Bu insanlar neden Kazdağları’nı korumaya çalışıyorlar ki? İşleri güçleri yok herhalde, oralarda boş boş vakit geçiriyorlardır diyebilirsiniz. Aslında, hiç de öyle olmadığını konuya göz attığınızda görebilirsiniz çünkü Kazdağları hem dünya hem de biricik ülkemiz için çok önemli bir yere sahip, Türkiye’nin oksijen bakımından en zengin ormanıdır kendisi. Haliyle, tüm coğrafi terimler ele alındığında da en zengin oksijen kaynağı, doğal güzelliği. Yani Kazdağları insanlık için önemli, hem de çok ama çok önemli. Senin için, benim için, bizim için, çocuklarımız hatta torunlarımız için de çok önemli. Onu kaybetme gibi bir aptallık yapma lüksüne sahip değiliz, kaybedemeyiz. Bu doğal harikayı yerinde görerek, sizi de bir Kazdağları sevdalısına dönüştürmek istiyoruz, ciddiyiz.
Kazdağları ahşap bungalov nedir? sorusu ile yazımıza başlayabiliriz.
Bahçe içerisinde doğa ile baş başa tek katlı tamamı ahşaptan yapılan, önünde en az iki kişilik balkonu bulunan doğa harikası bir yaşam alanıdır ahşap bungalovlar. Ahşap bungalov zemininde bazen beton kullanılır, ama tavsiye edilmez. Yerden 40-50 cm yüksekte inşa edilir. Kazdağları bölgesindeki oksijen yoğunluğu, endemik bitki kokuları ve Kazdağı çam kokusu ile birleştiğinde ahşap bungalovda tatilin keyfine diyecek yoktur.