Kazdağları`nda kamp yaparak doğayla baş başa kalmak sizi birçok dertten ve tasadan soyutlayacaktır. Şehir hayatı, trafik, sahte insanlar, aile sorunları, problemli ilişkiler, iş dünyasının sıkıcı halleri vb. sorunları her gün yaşıyorsunuz, değil mi? Kısa bir süre de olsa bu ortamlardan ve sizi rahatsız eden her şeyden beyninizi de boşaltarak birkaç gün kaçmaya ne dersiniz? Güneşin doğuşuyla kaybolan yıldızlar, günün ilk saatlerinde ayazı hissetmek, ateş üzerinde demleyeceğiniz hisli bir çaydanlıkta çay, mis gibi bitki ve yeşillik kokusu, kuş cıvıltıları, sonrasındaysa en önemli kısım geliyor: Kazdağları`nın ve doğanın keşfi!
Kazdağları Alan Kılavuzu
Kazdağları kamp yapmak için ülkemizin en güzide lokasyonları arasında görülmektedir. Kazdağları çadır kurmaya da müsait bir yapıdadır ancak kesinlikle bu bölgede tecrübesi olan dostlarınızdan ya da bizden bilgi almanızı tavsiye ederiz. Çünkü Kazdağları Milli Park olduğu için bazı yerlere alan kılavuzu olmadan girmeniz mümkün olmayacaktır. Hangi alanlara çadır kurulabilir, nerede kamp yapılır bunların hepsini öğrenmeniz gerekecek. Yazımızın devamındaysa Kazdağları Alan kılavuzu da olan Ali Canlı`nın birkaç hikayesini de aktaracağız.
İlk Çadır & Kamp İle Tanışma
Benim Çadır kamp hayatım ilk defa 1985 yılında Kırşehir Hirfanlı Barajı kenarında oldu. Burayı nereden buldunuz derseniz mecburiyetten...
Otobüslerle kamp alanına gittik önceden keşif yapılan çadır kamp alanları numaralandırılmış. Otluk ve badem ağaçlarının gölgesinde belkide uzun süredir el değmemiş bir alanda ot temizliğine başladık. Çadır kamp alanı seçilirken alanın düz olması, etrafında yoğun ot ve ağaç topaçları olmaması ve zeminin düz olması tercih edilir. Ayrıca börtü böcek gelebilecek alanların da temizlenmesi gerekir.
Yoğun Yağış ve Sel Hayatınızı Zora Sokabilir
Çadır alanında su kaynağı, dere ve WC alanı mutlaka birinci öncelikli konulardır. Dere kenarına çadır kurulacaksa, dere taşma mesafesi mutlaka hesaplanmalıdır. Özellikle Kazdağları bölgesinde yağış durumu farklılık gösterebilmektedir. Yılın belli dönemlerinde yerleşim yerlerine yağmur yağmazken, dağ çok yoğun yağış alır ve dere patlar. On dakikalık sel hayatınızı zindana çevirebilir. Nitekim Zeytinli Deresi`nde buna benzer elim bir dere taşması sonucu, ne yazık ki ölüm yaşanmıştır.
Kampta Çadır Kurmaya Başlayalım
Anımıza devam edelim... Kamp ve çadır alanı temizlendikten sonra, çadır kazıklarının çakılmasına başladık. Bizim çadırlar 6`şar kişilik olduğu için biraz zor oldu ama sağlam oldu. Yatacağımız kampetlerimizi yerleştirdik. Bu arada çadır alanı küçük bir alan olduğu için her türlü eşyanızı ihtiyaç ve önem derecesine göre yerleştirmeniz gerekir. Gece yatarken de el feneri, su, ve güvenlik tedbiri için de bir sopa vb. cisimler yakınınızda olması gerekir.
İlk Yardım Çantası Hayat Kurtarabilir
Çadır kamp alanına gelmeden önce sırt çantanıza mutlaka birkaç sıhhi malzeme, ağrı kesici vb. ilaçlar koymanız gerekir. Benim çantamda bıçak, ip, bistüri, şırınga ve lokal alan uyuşturmak için jetekonin, novalgin tüpleri, iğne, iplik ve bir cam şişede mazot vardı...
Çadır etrafına haşere gelmemesi için birkaç damla mazot etrafa sıçratmanız, çadırınızda çok rahat uyumanızı sağlayacaktır. Mazot kokusuna hiçbir böcek gelmez. Belki size çok az da olsa kötü kokacaktır ancak gecenizi kurtaran da bir yöntem olacaktır bu.
Çadır ve kamp hayatım 45 gün sürdü. Zinde, fit, ve deyim yerindeyse zıpkın gibi olup tekrar otobüslerle Ankara`ya dönüş yaptık...
Son yıllarda daha da artan doğa bilinci ve doğaya dönüş fikri ile birlikte kamp hayatı herkesi çok heyecanlandırsa da adım atmak için sürekli bir bahane buluyoruz. Haydi artık ayağa kalk! Ve Kazdağları`nda kamp yapmak için araştırmaya başla!
Kazdağları Kamp, Çadır, Bungalov ve Otel!
Aslında biz turizm belgeli bir oteliz ve geniş bir çadır kamp alanımız yok. Ancak, son senelerde doğamıza hayran kalan ve özellikle de bungalovlarımızda bu doğayı tadan misafirlerimiz; bungalov evlerimizde yer kalmayınca bizden taleplerde bulunmaya başladılar. Hal böyle olunca biz de misafirlerimiz için tesisimizi genişletmeye başladık ve de çadır kamp alanımızı da çok yakında açmayı planlıyoruz. Özel misafirlerimiz için ise şimdiden yerlerini hazırlamaya başladık!
Neden Kazdağları`nda Kamp?
Kazdağları kütlesi 1012 km2`lik bir alandır. Fakat Kazdağı Milli Parkı içerisinde (21.450 hektarlık bir alan) kamp yapmak ise büyük bir ayrıcalıktır. Öyle ki Kaz Dağları oksijen bakımından Türkiye`nin göz bebeği ve lideri!
Uluslararası bir alan da sayılan ve dünyanın önemli milli parkları arasında yer alan İda (Kazdağı) Milli Parkı biyolojik çeşitlilik, endemik bitki çeşitleri, yoğun oksijen kütlesi, fauna florası ile iklim çeşitliliği Kazdağı`nı farklı kılmaktadır.
Kaz Dağı Milli Parkı`nda Kamp Yeri
Kazdağı Milli Park içerisinde iki adet çadır kamp alanı vardır. Yayla Tepe ve Düden Çadır Kamp alanıdır. Alan kılavuzu eşliğinde kamp kurulur ve o doğa muhteşem bir şekilde yaşanır. Önemli bir noktayı da belirtmemiz gerekiyor. Sadece Kazdağları Alan Kılavuzları eşliğinde etkinlik yapabiliyorsunuz, yani diğer dağlarda alan kılavuzu olan bir kişinin burada bir önemi olmayacak.
Kamp Yapmak, Çadır Kurmak
Kazdağları`nda kamp yapmak için çokça sebebiniz olabilir, fakat daha önce hiç kamp tecrübeniz olmayabilir. Böyle bir isteğiniz varsa ve güzel bir başlangıç yapmak isterseniz Kazdağları sizleri bekliyor. Biz ise bu bölgeyi ve özellikle de Kazdağları çok ama çoook seviyoruz. Bizim gibi bu doğayı yaşamak isteyecek yeni dostlara telefonumuz da kapımız da her zaman açıktır. Kaz Dağı hakkında aklınıza takılan herhangi bir şey olması halinde lütfen çekinmeden bizi arayın. Dilimiz döndüğünce, bilgimiz dahilinde size de yardımcı olmak isteriz. Çünkü bilgi ve mutluluk paylaştıkça çoğalır. En azından biz böyle düşünüyoruz :)